Brouwerijbezoek

Een brouwerijbezoek is enkel mogelijk op afspraak.

We raden aan om minstens enige weken op voorhand naar de beschikbaarheid van de brouwer te polsen om zeker te zijn dat het brouwerijbezoek kan doorgaan. Indien er restaurantbezoek gewenst is dienen de plaatsen in het restaurant ook tijdig gereserveerd te worden.

Aantal deelnemers:

  1. de Proeverij: vanaf 1 persoon tot maximum 6 personen.
  2.  de verschillende bezoeken onder 2. tot 7.: van 7 tot 14 personen gezien de kleinschaligheid van de brouwerij.
  3. voor scholen of groepen van meer dan 14 personen maken we arrangementen op maat. Gelieve hiervoor contact op te nemen.

Parkeren: er is parkeergelegenheid voor fietsen en voor enkele wagens op de oprit voor de brouwerij en voor de rest op de parking naast de kerk op minder dan 1 minuutje stappen (let op: de Metselstraat is een éénrichtingsstraat). 

Kinderen mogen in onze tuin spelen maar blijven onder toezicht en verantwoordelijkheid van de ouders.

Voor niet-alcohol drinkende mensen is er appelsap van appelen uit onze eigen tuin voorzien. Of water.

Betaalwijze: na het brouwerijbezoek cash of met de “Payconiq by Bancontact app" op je smartphone of tablet. In bepaalde gevallen kan een voorschot gevraagd worden ter bevestiging van het arrangement.

Reservatie restaurant: u kan zelf het restaurant contacteren, reserveren en de nodige afspraken maken of als u wil doet de brouwer dat in uw plaats.

Overnachten in Vissenaken kan in de vakantiewoningen Nokernote of De Schuur. Neem hiervoor zelf rechtsreeks contact op met de vakantiewoning van uw keuze.


1. Proeverij (maximum 45 minuten)

Al onze diverse bieren kunnen ter plaatse geproefd worden. U mag ook een begeleidende uitleg door de brouwer verwachten.

Prijs: 14 euro (voor 1 tot 6 personen) en alle consumpties aan 1,5 euro per proefglaasje.

2. Een brouwerijbezoek (2 uur)

De brouwer geeft een gedetailleerde uitleg over het artisanale brouwproces. Al je zintuigen worden ingeschakeld: je kan zien, ruiken, voelen, horen en proeven in de brouwerij zelf. Schroten, storten, maischen, spoelen, koelen, lageren, hoge gisting, zwaar bier, enzymen, koolzuur, hop... Het hele gamma brouwerslatijn komt aan bod! Daarnaast vertelt hij over hoe de roeping om bier te brouwen ontstond, welke perikelen hij tegenkwam tijdens de oprichting van zijn kleinschalige bedoening en over zijn heel specifieke economische kijk op de zaak. 

Tussendoor worden enkele bieren geproefd.

Prijs: €8 per persoon (minimum 7 personen).

3. Brouwerijbezoek en Sint-Hymelinuswandeling (3 uur)

We starten met het brouwerijbezoek (zie boven) en proeven alvast enkele biertjes. Na een uurtje beginnen we aan de wandeling naar het bronneke van Sint-Hymelinus, ongeveer 1 km heen en 1 km terug (1 uur). De legende van Sint-Hymelinus wordt uit de doeken gedaan en gekaderd in een historisch perspectief. We vertellen ook over de vijf heiligen van Vissenaken. Hoe is Vissenaken aan twee kerken geraakt? Waarom is er een meikermis in Sint-Pieter? Hoe kwam de Heilige Hoek aan zijn naam? Welke erfenis uit het eerste millennium blijft er over van de Kelten, Gallo-Romeinen en de Frankische inwijkelingen uit Germania? Welke rol speelde de Norbertijnen de volgende 900 jaar? Terug in de brouwerij toegekomen kunnen we rustig napraten bij een biertje.

Prijs: inclusief het proeven betaalt u €70 voor het brouwerijbezoek en de begeleide wandeling en vanaf de achtste deelnemer €8 per persoon extra. Bijvoorbeeld een groep van 10 personen betaalt 70+8+8+8 = 94 euro in totaal. 

4. Brouwerijbezoek en historische bierwandeling door Vissenaken (4 uur) 

We starten met het brouwerijbezoek (zie boven) en proeven uiteraard enkele biertjes. Na een uurtje beginnen we aan de wandeling door Vissenaken langs plekken met een brouwerijverleden of op een of andere manier verbonden aan het brouwen, ongeveer 7 km (2 uur). 

We lopen over goed verharde wegen en paadjes, toch is goed schoeisel aanbevolen. De wandeling is buggy-vriendelijk, behalve na een lange periode met regen. We lopen een eindje (200 of 500 meter) langs de drukke Aarschotsesteenweg waar zichtbare kledij aanbevolen is. Kinderen dienen hier bij de hand gehouden te worden. Terug in de brouwerij toegekomen kunnen we rustig napraten bij een biertje.

Prijs: inclusief het proeven betaalt u €84 voor het brouwerijbezoek en de begeleide wandeling en vanaf de achtste deelnemer €8 per persoon extra. Bijvoorbeeld een groep van 9 personen betaalt 84+8+8 = 100 euro in totaal.

5. Brouwerijbezoek en fietstocht (4 uur plus eventueel de tijd om te eten)

We starten met het brouwerijbezoek (zie boven) en proeven tijdig een aperitief. 

Na een uurtje stappen we op onze fiets (zelf mee te brengen) voor een tochtje van ongeveer 10 km (2 uur). 

We vertrekken bovenop een Diestiaanse heuveltop te Vissenaken-Sint-Maarten. We lezen het landschap en leggen de socio-culturele, maatschappelijke en religieuze verbanden. Via enkele markante plekken doorkruisen we het grensgebied van het Hageland met Haspengouw. We dalen tot beneden in de Velpevalei en klimmen terug naar de heuvelkammen. Bij helder weer lukt het ons misschien daar tot 28 (!) kerktorens te zien, in uitzonderlijke gevallen zelfs de rookpluimen van Doel en Tihange. We zitten hier niet zo ver weg van het geografisch middelpunt van België. Op regelmatige basis stoppen we even en vertelt de brouwer over wat we zien en wat de achtergrond van dat alles is. 

Te Bunsbeek kunnen we eventueel iets eten in Pizza Napoli (’s avonds) of in Brasserie Het Molenhuys (’s middags of ’s avonds). Ofwel kan te Kumtich aangeschoven worden in Brasserie Cumptich. Dit moet dan wel vooraf gereserveerd worden. Een andere mogelijkheid is om zelf je picknick mee te brengen

In de brouwerij toegekomen kunnen we rustig uitblazen bij een biertje.

Prijs: inclusief het proeven betaalt u €98 voor het brouwerijbezoek en de begeleide fietstocht en vanaf de achtste deelnemer €8 per persoon extra. Bijvoorbeeld een groep van 8 personen betaalt 98+8 = 106 euro in totaal. Uw eventuele maaltijden dient u zelf in het restaurant te betalen.

6. Brouwerijbezoek en Heilige-Bronnenwandeling (5 uur plus eventueel de tijd om te eten)

We starten met het brouwerijbezoek (zie boven) en genieten van een aperitief. 

Na een uurtje beginnen we aan het eerste deel van de landschapswandeling, ongeveer 5 km (1,5 uur). 

We lopen op diverse wegen en smalle paadjes. Zorg voor goede stapschoenen. Teenslippers kunnen niet. Dit is geen buggy-vriendelijke wandeling. 

We vertrekken bovenop een Diestiaanse heuveltop te Vissenaken-Sint-Maarten. We lezen het landschap en leggen de socio-culturele, maatschappelijke en religieuze verbanden. Door de Rozendaalbeelvallei en via het bronneke van Sint-Himelinus te Vissenaken lopen we de Velpevalei in en kuieren door de Paddepoel richting Bunsbeek. Vogelaars, vergeet je verrekijker niet mee te brengen! Tijdens het wandelen wordt je ondergedompeld in verhalen over de lokale Kelten, Gallo-romeinen, Salische Franken (Germanen), Ierse monniken, de lokale rechterhand van Maximiliaan I van Oostenrijk, de Staatsen en ook de Spanjolen en later de Fransculotten die hier vertoefden en aan de basis liggen onze cultuur (taalgrens) en tradities, gewoontes en karakters…

Te Bunsbeek kunnen we eventueel iets eten in Pizza Napoli (’s avonds) of in Brasserie Het Molenhuys (’s middags of ’s avonds). Dit moet vooraf gereserveerd worden. Een andere mogelijkheid is om zelf je picknick mee te brengen.

De terugtocht begint al zoekend naar het bronneke van Sint-Quirinus. Wat verder proberen we ook de verdwenen tramsporen en het massagraf van onze gesneuvelde jongens tijdens WO 1 te vinden. Daarna klimmen we naar de zoom van het Hageland en Haspengouw over oeroude wegen en overschouwen we een uniek ‘keteldal’. Dit is ongeveer 4 km (1,5 uur). Als de gelegenheid zich voordoet vertelt de brouwer over onze koningen en bier, de trappisten, hoe de wet Vandevelde cruciaal was voor onze Belgische Biercultuur, etc. 

In de brouwerij toegekomen kunnen we uitblazen bij een biertje. Mochten er nog vragen zijn... 

Prijs: inclusief het proeven betaalt u €112 voor het brouwerijbezoek en de begeleide wandeling en vanaf de achtste deelnemer €8 per persoon extra. Bijvoorbeeld een groep van 12 personen betaalt 112+8+8+8+8+8 = 152 euro in totaal. Uw eventuele maaltijden dient u zelf in het restaurant te betalen.

7. Brouwerijbezoek, twee stevige wandelingen en lunch (7,5 uur)

We starten omstreeks 10.00 u. met het brouwerijbezoek.  De brouwer geeft een gedetailleerde uitleg over het artisanale brouwproces. Al je zintuigen worden ingeschakeld: je kan zien, ruiken, voelen, horen en proeven in de brouwerij zelf. Schroten, storten, maischen, spoelen, koelen, lageren, hoge gisting, zwaar bier, enzymen, koolzuur, hop... Het hele gamma brouwerslatijn komt aan bod! 

Tussendoor worden enkele bieren geproefd.

Om 11.00 u. beginnen we aan een stevige landschapswandeling van 7,5 km (2 uur) tot aan het restaurant. We lopen op diverse wegen en smalle paadjes. Zorg voor goede stapschoenen, teenslippers kunnen absoluut niet. Dit is ook geen buggy-vriendelijke wandeling. Voor mensen met een mindere conditie of een beperking dienen we alternatieven te bedenken. 

We vertrekken bovenop een Diestiaanse heuveltop te Vissenaken en leggen het geologisch verband met de Kattendijksluis in Antwerpen en de Vlaamse banken voor de Belgische kust. We lezen het landschap en leggen de socio-culturele, maatschappelijke en religieuze verbanden. Via enkele markante plekken gaan we tot beneden in de Velpevalei en klimmen we terug naar de heuvelkam richting het hoopdorp Kumtich voor de lunch. 

Rond 13.00 u. bereiken we dan het Brasserie Cumptich. Na de lunch, ten laatste om 14.30 u., beginnen we aan een wandeling van 8 km (2u.) op de zoom van het Hageland en Haspengouw. We wandelen over oeroude wegen en door een uniek keteldal. We gaan langs een veldweg waarvan een deel er meestal nogal modderig bijligt. Maar wees gerust, het is geen veldtocht of mars. Op regelmatige basis stoppen we even en vertelt de brouwer over de lokale Kelten, Gallo-romeinen, Salische Franken (Germanen), Ierse monniken, de rechterhand van Maximiliaan I van Oostenrijk, de Staatsen en ook de Spanjolen en later de Fransculotten die hier vertoefden en aan de basis liggen onze cultuur (taalgrens) en tradities, gewoontes en karakters… We passeren Het Posthof dat in Berchem weg moest voor de Ring rond Antwerpen maar 60 km meer naar het zuiden herrees, langs dezelfde heirbaan van Antwerpen over Elewijt naar Tienen. Bij helder weer lukt het ons misschien vanop een bepaalde plaats tot 28 (!) kerktorens te zien, in uitzonderlijke gevallen zelfs de rookpluimen van Doel en Tihange. We zitten hier niet zo ver weg van het geografisch middelpunt van België. In de brouwerij toegekomen, rond 16.30 u., kunnen we uitblazen bij een biertje. De brouwer vertelt nog over hoe de roeping om bier te brouwen ontstond, welke perikelen hij tegenkwam tijdens de oprichting van zijn kleinschalige bedoening en over zijn heel specifieke economische kijk op de zaak 

Wij raden aan dit arrrangement minstens enkele weken vooraf te reserveren.

Prijs: inclusief het proeven betaalt u €134 voor het brouwerijbezoek en de begeleide wandeling. Vanaf de achtste deelnemer €8 per persoon extra. Bijvoorbeeld een groep van 14 personen betaalt 134+56 = 190 euro in totaal. Uw maaltijden dient u zelf in het restaurant te betalen.

  • {{ message }}
  • {{ bookable_message }}
  • {{ event_message }}

{{ popup_title }}

{{ popup_close_text }}

x